Positionering
Wij vertellen er alles over
In de wereld van marketing wordt het woord positioneren veel gebruikt en er worden veel verschillende zaken mee bedoeld. Maar wat is het precies en waarom is het eigenlijk van belang om je (karaktervol) te positioneren? Op deze pagina maken we het begrip positioneren begrijpelijker, vertellen we je alles over positioneren en delen we ook onze visie op positioneren.
Wat is een positionering?
Wat deze positioneringen definieert als positionering is dat er bij alle gevallen een strategische en beargumenteerde keuze wordt gemaakt over hoe het bedrijf of de organisatie zich wil onderscheiden.
De verschillende soorten positioneringen
- Businesspositionering gaat over in welke markt je actief wil zijn. Hoe wil jij je als bedrijf positioneren tot verhouding van de andere markten? Het draait hier meestal om berekeningen in welke markt het meeste geld valt te verdienen.
- Bij Ketenpositionering maak je keuzes over hoe je je gaat positioneren in de waardeketen. Het kan namelijk zo zijn dat een andere schakel in de waardenketen (bijvoorbeeld jouw toeleverancier) veel meer in staat is om waarde voor zichzelf te creëren. Zo kan je verschuiven naar aanpalende markten (horizontale diversificatie) en/of in de positie in de waardeketen (verticale diversificatie).
- De keuzes die je maakt bij Marktpositionering gaan over wat je in de gekozen markt doet. Hierin kan je je onder andere richten op marketing of sales activiteiten. Binnen het marketingdomein geven wij vanuit New Growth Strategies op advies op merk positionering, strategie en Internal Branding. In normale marketing termen wordt dit ook wel ‘de propositie’ genoemd.
- Merkpositionering gaat over de mentale positie die je met je merk wilt innemen in het brein van de (potentiële) klant. Het gaat er niet om wat je doet, dat volg namelijk uit de business- en marktpositionering, maar hoe je de dingen doet. Dit gaat over meer dan alleen de functionele kenmerken, maar juist ook de emotionele.
Het belang van een (merk) positionering
Weinig merken slagen erin een authentieke, relevante en bovenal onderscheidende positionering te communiceren. Hierdoor loop je het risico dat wanneer er een concurrent komt die dezelfde business-, markt- en ketenpositionering heeft en het net iets goedkoper doet dat al snel jouw meeste klanten zullen overstappen naar de concurrent. En dat is waarom merkpositionering zo essentieel is. Met je merk creëer je namelijk waarde boven op het feitelijke product zoals vertrouwen in en herkenbaarheid van het product.
Verschillende positionering modellen
BrandPositioner© Model
De kracht van een sterke merkpositionering zit met name in een herkenbare eigen merkpersoonlijkheid. Een sterk merk bezit namelijk niet alleen functionele kenmerken, maar ook emotionele. Om het functionele niveau te kunnen overstijgen hebben deze merken een merkpersoonlijkheid gebaseerd op een archetype, ook wel een oerkarakter. Door een merk duidelijk te positioneren vanuit één karakter versterk je de herkenbaarheid van en het vertrouwen in het merk omdat mensen er onbewust mee bekend zijn. Meer weten over onze visie op merk positionering?
BrandPositioner©
MCD-(positionering)model
Het MCD-model is een positionering model dat het process bij positioneren beschrijft. Het model bestaat uit drie pijlers; Merk, Concurrentie en Doelgroep. Aan de hand van deze drie pijlers komt volgens dit positionering model een sterke en uitgedachte, strategische positionering voort. Bij het onderdeel ‘Merk’ maak je keuzes over het merk en de identiteit van het merk. Het MCD-model stelt dat het merk ook het vetrekpunt moet zijn van de positionering. Pas nadat je de keuzes over het merk hebt gemaakt ga je diezelfde keuzes relevant maken voor de doelgroep en duidelijk maken waar het merk ten opzichte van de concurrenten staat.
McKinsey's Brand Driver (positionering) Model
Eigenlijk staan bij elke positionering relevantie en differentiatie centraal. Je merk moet genoeg differentiëren én ook relevant zijn voor de consument. Deze twee pilaren van elke positionering zijn tegen elkaar afgezet en vormen zo samen het McKinsey’s Brand Driver (positionering) Model. De as van relevantie gaat over of de kenmerken van het merk waarde creëeren (relevant zijn) voor de consument. En de as van differentiatie geeft aan hoe onderscheidend de kenmerken van het merk zijn ten op zichte van de concurrenten. Idealiter is jouw merk hoog in differentiatie en ook in relevantie en zijn de kenmerken van jouw merk dus ‘Drivers’. Je wil voorkomen dat het merk geen van beide is en dus alleen maar kenmerken heeft die onder ‘Neutrals’ vallen.
Brand Key (positionering) Model
(7) Bij stap 7 werk je uit wat jou onderscheid van de rest. Wat is de differentiating factor? (8) En in fase acht vat je fase 4 t/m 7 samen in één of twee woorden die samen de essentie van het merk benoemen. (0) Niet geheel onbelangrijk is fase 0. Deze is later aan dit positionering model toegevoegd maar moet wel als eerste stap worden uitgevoerd. Hier benoem je de “root stengths” van het merk. Wat heeft het merk grootgemaakt en waar kan het merk op voortbouwen?
Onze visie op Merk Positionering
Vanuit ons BrandPositioner© model helpen wij merken aan een duidelijke positionering. Aangevuld met het BrandHouse© model stuurt dit alles wat je als merk doet in de juiste richting.
Voorbeeld van een karaktervolle positionering
Kortom, een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf een positionering op merkkarakter echt waar maakt.