Met FRAENCK van gevoel naar positionering en consistente onderscheidende communicatie

Over Fraenck

Stijlvol design, duurzaam en sociaal. Ratna en Pascal maken onder het label Fraenck tassen en accessoires van duurzaam materiaal wat normaal in de prullenbak zou belanden. Ze geloven in een inclusieve wereld en staan zo midden in de maatschappij. Recent produceerden ze zelfs 40.000 mondkapjes voor gemeente Arnhem. Zoals ze het zelf zeggen: design met een verhaal. Maar, wat is dat verhaal precies? En hoe breng je dat op de juiste manier over?

De uitdaging

Fraenck is ontstaan vanuit een passie, de drive om mooie spullen te maken en iets goeds te doen voor de wereld. Waar Fraenck voor staat was altijd al duidelijk voor de oprichters. Nu het bedrijf steeds verder blijft groeien is het zaak dit gevoel helder op papier te krijgen en door te voeren in alle facetten. En precies daar lag de uitdaging.

Gevoelsmatig zaten we goed, maar om het in de exacte woorden uit te drukken, om het goed over te brengen op onze potentiele klant, wilde nog niet helemaal lukken” – Pascal Mulder, co-founder Fraenck.

Onze aanpak

Om een goed gevoel te krijgen bij het merk Fraenck en de oprichters hebben we hen eerst uitgebreid geïnterviewd. Vervolgens keken we naar het concurrentieveld: waar bevinden andere duurzame tassen- en accessoire merken zich? Dit bracht het inzicht dat de combinatie stijlvol, duurzaam en sociaal weliswaar fantastisch is, maar binnen deze markt onvoldoende onderscheidend. Door het merkkarakter van Fraenck in ons Brand Positioner© model te plotten konden we vastleggen wat hen dan wel onderscheidend maakt.

Het resultaat

Samen met Fraenck hebben we ervoor gekozen om het plezier, het levenslustige dat al in het bedrijf zit uit te vergroten en het merk te positioneren als een vrolijk, extravert en zelfverzekerd merk. Opvallend in een branche waar de toon vaak heel sociaal of juist serieus is.

“Fraenck durfde stevig stelling te nemen met de overtuiging: ‘Het is pas mooi, als het goed is’. In combinatie met het plezier en de bevlogenheid binnen Fraenck zorgt dit voor een stevige, sympathieke en onderscheidende positie” aldus Marloes Ploeg, NGS-Express

Doormiddel van merkwaarden, een overtuiging en belofte hebben we de positionering vastgelegd. Zoals altijd hebben we vanuit de merkwaarden een waardenmeetlat ontwikkeld die precies aangeeft hoe de waarden geïnterpreteerd moeten worden. Daarnaast hebben we eerste communicatierichtlijnen ontwikkeld zodat Fraenck meteen met de positionering aan de slag kon.

Pascal Mulder over het positioneringstraject:

“Het heeft voor ons duidelijk gemaakt hoe we het beste onze Fraenck waarden naar buiten kunnen brengen. Het traject en het uiteindelijk document brengt aan iedereen binnen ons team over hoe we consequent kunnen communiceren naar buiten toe.”

Meer weten over Karaktervol Positioneren en andere diensten van NGS Express? Stuur dan een mailtje naar marloes.ploeg@newgrowth-strategies.com