HMSHost International, legt uit waarom OGSM, Businessplan op 1A4 werkt

HMSHost International is wereldwijd marktleider in het creëren van Food & Beverage concepten op reislocaties, en onderdeel van de Autogrill Group. Met passie bieden ruim 11.500 medewerkers – elke dag weer – excellente producten en service aan de gast. HMSHost werkt op de meest dynamische plekken. Op vliegvelden, op treinstations, in winkelcentra met eigen horecaconcepten zoals Grab and Fly en franchise merken zoals Starbucks en LEON. Om ervoor te zorgen dat iedereen resultaatgericht en gemotiveerd te werk gaat heeft HMSHost International een duidelijke stip op de horizon waar zij gezamenlijk naartoe werken: – in het kort – we maken het verschil door de juiste mix van F&B merken met een team van energieke mensen.

“Om ons doel te bereiken gebruiken wij de OGSM-methode. Internationaal en ook lokaal. Met behulp van OGSM werkt iedereen aan het behalen van dezelfde doelen. OGSM helpt met het zetten van prioriteiten en op basis van wel of niet behaalde resultaten kunnen we onze activiteiten bijsturen waar nodig. Eens per jaar doen we een grondige update van ons plan en tussentijds volgen we een proces waarmee we met behulp van OGSM flexibel zijn en kort op de bal kunnen schakelen zonder ons doel, uit het oog te verliezen. Bij strategievorming en focus draait het om doordachte keuzes maken en er ook voor zorgen dat de mensen die het plan uitvoeren gemotiveerd zijn om ermee aan de slag te gaan. Een beetje kiespijn hoort daarbij. Dat is soms best lastig. Joost van Gelder van New Growth Strategies begeleidt ons met het opstellen van ons Strategisch plan en het OGSM-proces. Zowel tijdens het opstellen van het plan met mijn teams als het geregeld op scherp stellen en bijsturen gedurende het jaar. Hij is daarin strategisch sparringpartner, coach en facilitator tegelijkertijd.”

Wat levert het op? “Om in 19 landen eenzelfde strategie te volgen, is het belangrijk om het proces en uiteindelijke doel duidelijk te hebben. OGSM helpt ons waar ook ter wereld in het wereldwijde Marketing & Communicatieteam naar hetzelfde doel te werken. Niet alleen op het hoofdkantoor volgen we deze systematiek, ook de marketing collega’s in de landen volgen deze lijn. De resultaten zijn zichtbaar en meetbaar op basis van feiten en niet op basis van onderbuikgevoel. Het plan stelt duidelijke kaders en gewenst resultaat zonder dat het exact voorschrijft wat mensen moeten doen.”

OGSM is een werkwoord, een strategische methodiek, die als je het goed toepast voor helderheid en focus zorgt. Als je er echt mee aan de slag gaat helpt het je doelen te bereiken. Ons helpt het overal ter wereld de gast de aandacht te bieden die hij verdient. Altijd net dat beetje extra, maakt wat HMSHost International wereldwijd onderscheidt van anderen. Het zijn altijd de kleine dingen die het verschil maken. Dit is ook mooi zichtbaar in het OGSM plan. Door het uiteindelijke doel in kleinere projecten en acties op te delen, is in één oogopslag duidelijk waar je staat en hoe de verschillende onderdelen samenhangen met de doelstelling en met elkaar.

““De wereld van vandaag wordt steeds kleiner en toegankelijker. Iedereen heeft haast alles gaat steeds sneller maar. Ondertussen hebben we allemaal behoefte hebben aan echt contact. Hoe klein of hoe eenvoudig ook. Daarom willen wij onze gasten iets geven dat ze verdienen: aandacht. Het zit in onze genen om onze gasten te verrassen op een manier waardoor ze zich thuis voelen. En dat is niet altijd eenvoudig omdat ze in een omgeving zijn waar ze niet zo vaak komen en dus ook niet vertrouwd zijn. Dat doen we door aandacht te geven. Echte aandacht. Dat is precies waar wij het verschil willen én kunnen maken. Want wie je ook bent, waar je ook vandaan komt of waar je ook naar toe gaat. Van de zakenreiziger die alleen maar snel zijn espresso wil, tot het gezin dat twee extra broodjes wil bij de soep.

Wij geloven dat als je mensen zich goed laat voelen en waardig behandeld, ze ook de meeste waarde leveren. Dat geldt voor onze gasten, business partners en medewerkers. Waarde creëer je nou eenmaal met elkaar. Vandaar ons credo; Return on Attention.””

— MARLIJN VAN STRAATEN, VICE PRESIDENT MARKETING & COMMUNICATIE VAN HMSHOST INTERNATIONAL.