Hoofdstuk 4 van het boek Groeiversnellers
Meer doen, meer doen, meer doen, dat is het gevoel dat we massaal hebben. Allemaal in de hoop en verwachting om ook meer te bereiken. Maar laat dat nu net niet zo werken. Door meer, meer en meer te doen, raken we focus kwijt, gaan we dingen afraffelen en raken we uitgeput. En als je uitgeput bent, komt er steeds minder uit je handen en de inhoud is ook nog eens minder goed.
Dom idee dus om meer, meer en meer te doen. Minder doen is veel lekkerder. Van het idee krijg je al energie, waardoor je nog fijner en lekkerder aan de slag kunt en nog sneller bereikt wat je wilt bereiken. En zo krijg je nog meer tijd om lekker niks te doen. Menig ondernemer en manager fronst zijn wenkbrauwen. Zo gemakkelijk kan het toch niet zijn? Als je minder doet, blijft er toch van alles liggen? En dat is precies het idee en het goede. In bedrijven gebeuren allerlei zaken puur vanuit gewoonte of vanuit de misconceptie dat alles moet gebeuren. Heel veel van die zaken hebben helemaal niets te maken met de strategie van de organisatie. Wij helpen vaak bedrijven met hun strategie, het kiezen van een scherpe richting en bijbehorende activiteiten. Tot onze verbazing gaat de organisatie de voIgende dag gewoon weer over op de orde van de dag. En als je ze daar dan op wijst, kijken ze verbaasd op. Ze melden dan doodleuk dat niemand hen erop gewezen heeft dat het de bedoeling was om te stoppen met werkzaamheden die niet passen bij de strategie. Vaak wordt er gezegd: ‘Het is toch niet erg dat ik dit blijf doen? Er heeft toch niemand last van en we zijn dit toch gewend?’
Maar dit is wel degelijk erg. Het is een verspilling van energie en resources en leidt allemaal af van de dingen die wel moeten gebeuren en bij de strategie passen. En dat is zowel fysiek als mentaal. Dit moet met wortel en tak worden uitgeroeid. En dat vinden we allemaal erg moeilijk. Want mensen doen het met de beste intenties en doen het al jaren zo. Waarom moet je mensen niet-strategisch en daardoor niet- waardetoevoegend werk verbieden als ze het leuk vinden? Het antwoord is simpel: omdat het ervoor zorgt dat de organisatie minder bereikt. En zelfs voor een sociale instelling is dat geen goed idee. Het kan namelijk het voortbestaan in gevaar brengen, omdat concurrenten wel gefocust aan de slag gaan en klanten en business wegkapen. Vriendelijk zijn is prima: verbied dus op een vriendelijke manier dat mensen hun hobby’s en gewoontes in de werkweek blijven uitvoeren.
Laat je ook als ondernemer niet afleiden door allerlei zaken die geen waarde toevoegen, maar waarvan anderen, je gewoonte of geweten zeggen dat je het wel moet doen. En als het dan ethisch of juridisch echt moet, besteed het dan uit of maak je er bewust met een jantje-van-leiden van af. Met andere woorden: zesjes halen op stomme vakken en een dikke negen voor de vakken waar het echt om draait.