Doppio: bouwen aan een onderscheidende merkpositionering

Over doppio

Wie een fervent fietsfreak is, droomt vast wel eens van een eigen fietsmerk. Zo ging het ook bij Peter Eiselin. Hij wilde meer met zijn passie doen, zag wat er gebeurde in de mobiliteit en wist: dit blijft niet bij dromen alleen. Peter begon daadwerkelijk een eigen merk e-bike. Maar hoe verover je, als startup, je eigen plek in een volwassen markt?

Uitdaging

De fietsenmarkt is zeer competitief. Er zijn een aantal grote spelers met veel marketingpower, een aantal snelgroeiende merken en veel nieuwe starters, vooral in de e-bike sector. In zo’n druk landschap is het extra uitdagend om je positie te veroveren. De tweezits e-bikes van doppio hebben een hele eigen design, waardoor ze opvallen in het straatbeeld. Onze opdracht was om, samen met de klant, dit unieke product te koppelen aan een onderscheidende en relevante merkpositionering.

Aanpak

Allereerst hebben we het karakter van het merk bepaald, gebruikmakend van ons unieke BrandPositioner® model. Door een merk duidelijk vanuit één karakter te positioneren versterk je de herkenbaarheid van en het vertrouwen in je merk. Vanuit het gekozen karakter bouwden we een merkhuis waarin we de overtuiging, belofte en merkwaarden een plek hebben gegeven. Dit alles vatten we samen in een praktische merkgids, inclusief een inspirerende brand story.

Resultaat

Waar bijna alle e-bike merken zitten op (technische) performance of design, hebben we samen met doppio gekozen om in te zetten op de ervaring. De merkbelofte luidt dan ook: ‘Het lekkerste ritje door de stad’. Bij doppio willen ze dat je de vrijheid ervaart en vooral plezier beleeft wanneer je onderweg bent. Hun mantra is dan ook: ‘Als de klant geniet, is onze dag gemaakt’. Deze positionering is niet alleen onderscheidend in de markt, maar geeft doppio ook richting bij de dingen die ze doen. Dat ervaren klanten als ze op hun doppio rijden, maar zeker ook bij de ongekend hoge service.

“Als startup hadden we bij NGS-Expresse toegang tot top-marketeers met veel ervaring. Zij hebben ons geholpen aan een hele scherpe en onderscheidende positionering die echt past bij doppio. Super waardevol. Het proces was daarnaast compact en pragmatisch, waardoor het heel goed aansluit bij een jong, snelgroeiend bedrijf”

— PETER EISELIN, FOUNDER DOPPIO