Agile OGSM door Niels FC Willems

Agile OGSM

 Door: Niels FC Willems, transformatiemanager Hema en voormalig businesspartner van Marc van Eck

 Samuel Langley had twee vliegtuigen gebouwd. Allebei stortten vrijwel meteen neer. Het hele project had een fortuin gekost. Tien dagen later was het de gebroeders Wright wel gelukt om als eerste een vliegtuig op eigen kracht te laten vliegen. Tussen 1900 en 1903 hadden ze ontelbaar veel testvluchten gemaakt. Tot wel vier op een dag. Tussendoor maakten ze steeds kleine verbeteringen, waardoor zowel het vliegtuig als zij als piloot stapje voor stapje beter werden.

Bijna geen verhaal vertelt beter wat in essentie lean en agile werken is: in kleine verbeterstappen naar je grote doel. 

Een doel is een aan de praktijk te toetsen hypothese. De gebroeders Wright voerden zo dus tot wel vier experimenten op een dag uit. ‘Het vliegtuig is meer stabiel door deze verbindingsstang iets hoger te monteren.’ ‘De vleugels krijgen meer opwaartse stuwing door de uiteinden iets meer horizontaal af te stellen.’ ‘De motor schokt minder door de brandstof na 20 seconden er sneller in te spuiten.’ Zolang de uitvoering maar geslaagd was, waren ze blij met elke uitkomst. Als het vliegtuig juist meer wiebelig werd van het verschuiven van een bepaalde tussenstang, was dat bijna een net zo waardevolle uitkomst als dat het er wel stabieler van werd. Het leerproces stond bij de broers voorop. Hun grote concurrent Langley had gedacht dat hij vanaf de tekentafel superieure oplossingen kon bedenken…

 Het ‘doel door doen’-denken dat wij in de OGSM-methode geïncorporeerd hebben, blijkt in de praktijk een effectief hulpmiddel voor teams om experimenterend naar hun doel te gaan. En dat geldt niet alleen voor teams die in de praktijk experimenten uitvoeren (‘de beschikbaarheid van bloemkolen verbetert door ze dubbellaags te stapelen’), maar ook voor directieteams die op hun strategische niveau doelen stellen.

 Vaak formuleren zij doenen die geen echte richting geven omdat ze geen keuze bevatten op waar nù in de ontwikkeling van de organisatie de focus op moet liggen. De gebroeders Wright zouden in een deuk liggen om een doen als: ‘we bieden onze klanten een geweldige gebruikerservaring.’ Die zouden zeggen: ‘waar zijn jullie in de relaties met klanten, moeten jullie het zweven nog onder de knie krijgen of kan de motor er al in?’ Goede strategische doelen en doenen stel je vast als je weet waar je als organisatie bent en wat de eerst mogelijke vervolgstap is die je brengt bij een aantrekkelijke volgende, nieuwe uitgangspositie. Dat type doelen en doenen getuigen van ambitie juist omdat ze klein en overzichtelijk zijn. Groots geformuleerde doenen nodigen uit tot ongerichte interpretaties die alleen met een hoop geluk opgeteld misschien een uitkomst hebben die strategisch echt wat opleveren.